25361100 info@egedahl.dk

Der var engang et flot trægulv

Sandskurede trægulveEt trægulv skal opfriskes med jævne mellemrum for at bibeholde et smukt udseende og være rengørinsvenlig. Når et trægulv er blevet gammelt og trist med et slidt og ridset udseende, så er det tid at gøre noget radikalt. Den gamle overfladebehandling må fjernes så trægulvet vil stå råt og bart, for herefter at påføre en ny gulvbehandling. Nutildags opfrisker man trægulve med en gulvafslibning hvor der afslibes med sandpapir, men denne måde har ikke altid været brugt. I gamle dage var typen af gulvbehandling også en anden end der bruges idag. Dengang havde man enten ubehandlede – eller fernisbelagte plankegulve, som her især blev behandlet forskellige.  I 1880’erne blev de første  parket gulve fabrikerede som resultat af industriens fremmarch. Dampmaskinen blev brugt til at drive savværkerne og man kunne save mere og mere akkurat og med en finish som ikke tidligere var set. Det var primært eg og bøg som blev brugt og en egentlig parketgulvs industri kunne man først se efter 2. verdenskrig.

De rå plankegulve som dengang lå i alle boliger med trægulve blev vasket med ‘grønsæbe’ eller brun sæbe. Men idet boligen ofte hang sammen med stalden eller var i rum med gruekedel, kamin eller åbent ildsted, var der et meget stort slid. For at gøre gulvene fine og lyse igen strøede man fint sand på guvlet og lod det ligge nogle uger, og hver gang der blev gået på guvlet sleb sandkornene overfladen. Denne sandskuring gav et flot visuelt look og fik en hvid-grålig patina.  I et gammelt skrift fra 1892 stor skrevet  ‘Gulvet vaskes og skures kun hos de mest renlige familier hver lørdag og overstrøes med hvid sand. Hos andre – og det er de fleste – skures gulvet hver anden uge og undertiden kun til højtider’.

Håndskrapede trægulve

Håndskrabede trægulve blev tilbage i tiden brugt til renovering af gulvoverflader med linolie eller fernis. Nu om dage findes der er en række alternativer til dette besværlige håndarbejde, blandt andet gulvafhøvling og gulvafslibning. Et håndskrabet trægulv får en speciel og unik overlade med små fuger som ligner små bølger. Idag fabrikeres håndskrabede trægulve , men det er ikke at sammenligene med den rigtige vare. Den bedste træsort til håndskrabning er egetræ, men andre træsorter egner sig også glimrende til denne teknik. Når et trægulv håndskrabet bruges en særegen teknik, hvor værktøjet er et simpelt – og skarpt jern som trækkes hen over gulvet med venstre hånd og presses ned mod gulvoverfladen med højre. Jernet sidder på et håndtag, og afhængig af jernets udformning kan gulvet skrabes med forskellig resultat. Skæret på jernes skal slibes ofte for at være skarpt og normalt afrundes kanterne for at undgå udhulninger i træet, og skæret kan tage en flad form eller en mere aggressiv og ru form, afhængigt af finishen af det færdige resultat.

Læs mere interessant læsning om gammelt og nyt håndværk

Hjem kære hjem

Gulvafslibning og priser

Gulvafslibning i København