25361100 info@egedahl.dk

Når dørtrin afslibes

Glem ikke afslibning af dørtrinene. Dørtrin – som også kaldes dørens bundstykke – er udsat for hårdt slid, og ved ydedøren vil opfugtning og udtørring gøre, at det derfor hurtigt kommer til at se grimt ud. En gang årligt skal det have en let afslibning efterfulgt af en behandling med olie. Så holder det sandsynligvis lige så længe som resten af døren. I dele af landet kaldes dørtrin også ‘dørtærskel’ eller ‘fodtrin’ men det er de samme ord for det samme, nemlig ‘bundstykke’ eller ‘fodspark’.

Afslibning af dørtrin kan med fordel udføres som en del af boligens øvrige renovering. Det er vigtigt ikke at glemme dørtrinene når det øvrige gulv bliver afslebet. Et dørtrin er normalt udført i en hård træsort, idet belastningen er stor. Den hårdeste træsort i danmark som matcher de mest brugte træsorter til trægulve er eg. Så derfor er de sleste dørtrin udført i eg, som normalt vil få den samme efterbehandling som de tilstødende trægulve. Et dørtrin viser grænsen til hjemmet, og derfor er der en tradition for at gommen byder bruden velkommen ved at bære hende over dørtrinet.

Afslibning af dørtrin er påkrævet

afslibning af dørtrin dørtærskel bundstykke tærskel fodtrin egedahl.dkMed jævne mellemrum er det nødvendigt at afslibe dørtrin for at bibeholde dem i en vedligeholdt stand. Ved daglig brug udsættes dørtrin for en urimelig stor belastning på grund af ophøjningen. Belastningen af dørtrin er langt større end de tilstødende trægulve. Man ser ofte gamle dørtrin som er meget runde og slidte på midten, ja nærmest udhulede, og det er simpelthen på grund af mange års slidtage eller at de er udført i en blød træsort som for eksempel fyr eller gran. Dørtrin bør have en slidstærk overfladebehandling, og derfor er det ikke unormalt at dørtrinene lakeres selvom resten af gulvet får en anden efterbehandling. Det tilrådes dog, at lade dørtrinene behandle i forbindelse med afslibning og renovering af de tilstødende trægulve.

 

 

 

Læs mere interessant læsning om gammelt og nyt håndværk

Gulvafslibning giver mange muligheder

Håndskrabet gulv

Hjem kære hjem