25361100 info@egedahl.dk

Har du givet op så fortvivl ikke

Står du med et trægulv, og har opgivet at få det til at blive pænt, så er der ingen grund til at fortvivle. For selvom det altid kan være en løsning af lægge et nyt gulv, så er en afhøvling af dine gulve med sikkerhed bedre og billigere. Og så bibeholder du også det oprindelige gulve som er en del af den tænkte arkitektur og boligens historie. Det kan ikke undgås at gamle gulvbrædder af træ, med tiden, vil begynde at vis alderstegn; træet begynder at flosse, flække eller måske vil det slå sig, og der vil danne sig et gammelt lag af gammel udslidt gulvbehandling. Heldigvis ligger løsningen lige for med en afhøvling af dine gulve. Afhøvling af gulve finder sted i tre trin: Først foretages afhøvling, dernæst afslibes gulvets hovedareal med groft eller mellemfint sandpapir; dette gentages med fint sandpapir, og til sidst afslibes kanterne.

Dine gulve bliver som nye med en afhøvling

Giv den helt store tur med afhøvlingEfter en afhøvling af dine gulve vil de igen fremstå flotte med et helt nyt liv. Når en afslibning ikke slår til så bruges afhøvling af gulve. Afhøvling udføres med en gulvhøvl, der bearbejder gulvene med klinger som er lige så skarpe som knive. Vi kender nok alle en høvl fra sløjdtimerne, princippet er det samme hvor der kommer høvlspåner istedet for savsmuld. En slibemaskine som bruges ved gulvafslibning er alternativet, og de to processer må ikke forveksles. Langt de fleste trægulv kan nøjes med en afslibning, men hvor en afslibning ikke slår til bruges en afhøvling. Det kan for eksempel  være på gulve med gammel mørk fernis, der er skævt, bølger, er malet, har en gammel spartelmasse eller niveauforskelle. Efter en afhøvling af gulve afslibes gulvet for at få den rette finish. Efter afhøvlingen fremstår træguvet helt plant og ved rigtig gamle plankegulve opnås det bedste resultat ofte ved en afhøvling fremfor en afslibning.

Afhøvling af gulve kan med fordel bruges når trægulvet har fået mange ridser og hakker, eller de gamle gulvplanker skal have den helt store tur efter at have været dække med tæpper i mange år. Gulvafhøvling tilrådes ikke som gør-det-selv arbejde idet det kræver års erfaring at udføre afhøvling uden at ødelægge gulvet. Det kan kun anbefales, at få afhøvling af gulve udført af en fagmand. Inden der foretages afhøvling bør trægulvet undersøges grundigt for en vurdering af gulvets beskaffenhed og om det har den rigtige dimension. Hvis dit trægulv er meget slidt eller tidligere er blevet afhøvlet, så kan du risikere, at slidlaget på dit gulv ikke længere er tykt nok. Derfor risikeres gennemtrængning af slidlaget  eller at bæreevnen forringes så meget, og at gulvbrædderne i værste fald flækker ved belastning.

Afhøvling foretages kun på massive gulve

afhøvling af gulveAfhøvling af gulve kan kun foretages på massive trægulve, idet parket og lamelparket er for tynde. Ved en afhøvling af trægulve fjernes op til 4mm af selve træet. Undersøgelsen kan foretages ved at fjerne et stykke af fejelisten og bruge et spejl til at se tykkelsen af brædderne, dog kan trægulvets tykkelse være højere i siderne end i midten, da grundigheden måske ikke har været så stor ved sidste gulvbehandling. Spørgsmålet er også om gulvet i det hele taget kræver en afhøvling, eller om der kan nøjes med en afslibning. I givet fald vil det være størrelsen på ridser og mærkGer, som afgør, om gulvet kan blive helt perfekt. Afhøvling af gulve larmer rigtig meget, så din gulvmand vil benytte høreværn for at beskytte hørelsen, og det er en god idé at udføre afhøvling af gulve på et tidspunkt, hvor naboerne generes mindst muligt. Skal arbejdet udføres i en lejlighed, så er det altid en god idé at kontakte naboerne og holde dem informeret om hvornår arbejdet udføres. Mange af vore kunder sætter et opslag op i indgangen.

 

Afhøvling støver meget

Såfremt der i forvejen er tæpper eller en gammel gulvbelægning på gulvet, så skal det selvfølgelig fjernes først, hvorefter eventuelle skader på gulvbrædderne repareres. Din gulvmand ved, at det absolut vigtigste er at sørge for, at der ikke stikker nogen søm eller stifter op over trægulvets overflade – for de vil flå gulvsliberens sandpapir i stykker og kan skade selve gulvhøvlen. Der kan dukke sømhoveder op, mens gulvet afhøvles; disse skal dykkes ned med en nagel. Inden afhøvlingen skal samtlige møbler fjernes fra rummet, således at der kan arbejdes frit. Afhøvlingen støver meget, så det vil ofte være bedst at fjerne genstande på væggene, såsom billeder, tv og andet elektronik. Andre genstande der er i tummet dækkes  fuldstændigt med plastic og tape. Det er også en god ide at komme tape hen over dørenes kanter for at forhindre støvet i at trænge ind i resten af huset. Afhøvling er dog kun den første del af behandlingen, for når gulvet er afhøvlet og afslebet så vi er kommet af med alle ridser og hakker, så skal overfladen overfladebehandles, og der findes en masse typer gulvbehandling af vælge imellem. Det er her vores rådgivning og inspiration kommer ind i billedet, så kontakt os gerne hvis du står med et trægulv som trænger til nyt liv.

 

Læs mere interessant læsning om trægulv her:

Douglas – en træsort med unik struktur

Gulvafslibning i København

Afslibning og nye trends